top of page

Succesvol beginnen met beleggen

Beleggen is voor beginners een verstandige keuze, waar goed over nagedacht is. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en behoorlijk veel vragen oproepen. Zodoende schrikt beleggen ook veel mensen af en dat is helemaal niet nodig, want beleggen op de beurs is helemaal niet moeilijk en hoeft ook weinig risico tot gevolg te hebben. Aan de hand van dit artikel leggen we je uit wat beleggen voor beginners inhoudt en helpen we je stevig om onderbouwd te starten in de wereld van het grote geld. We beginnen met je te vertellen wat beleggen is, benoemen dan de redenen van beleggen voor beginners, geliefde manieren van beleggen en de risico’s die erbij horen en hopen je zo goed mogelijk te informeren zodat jij ook met enthousiasme met beleggen kunt beginnen.


Redenen om te beleggen


Om welke reden zou je willen beginnen met beleggen is een belangrijke vraag die je zelf moet kunnen beantwoorden voordat je als beginnende belegger verder kunt. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te starten met beleggen. Het kan zijn dat ze geld over hebben en beleggen als iets nieuws zien, maar voor hetzelfde geld is het zo dat mensen niet veel meer zien in de rentes op spaargeld. Veel mensen willen investeren op de beurs om er veel winst mee te behalen en behouden. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan zeker winst maken op de beurs, bijvoorbeeld door te investeren in hoog dividend aandelen uit Amerika. Wat je achterliggende doel ook is, bij elk motief past weer een andere vorm.


Over beleggen


Als je met beleggen begint koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds van meerdere bedrijven. Je koopt dan voor een stukje vermogen een stukje van een bedrijf of fonds en vervolgens is het de hoop dat de koers stijgt. Als de koers stijgt, heeft dat direct effect op jouw investering. Maar als de koers daalt, dan gebeurt dat ook met je geïnvesteerde geld. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal zelfs vertrouwd raken met goede dagen op de beurs en slechte dagen. Beleggen voor beginners spitsen we toe in meerdere vormen en varianten en bij iedere vorm komt een andere manier kijken. Maar ook het te nemen risico verschilt van handelswijze tot aanpak en variant tot variant.


Beleggingsvormen voor beginners


Wil je succesvol beginnen met beleggen zijn deze vier beleggingsvormen een aanrader: beleggen voor dividenduitkering, penny stocks, daytrading en beleggen op koerswinst. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet belangrijk zijn en je vooral je dividend wil binnen halen. Aandelen met dividend zijn geliefd, want ze kunnen zorgen voor een continu terugkerend inkomen per maand. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt als de koers hoger ligt. De techniek die erbij hoort moet je jezelf zien eigen te maken door het te doen en erover te blijven studeren en leren. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je gericht op koersverschillen inspeelt en winst maakt als je veel geld inzet. Penny stocks beleggen is ook wat risicovoller, maar kan voor mooie winsten zorgen. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel veel fluctueren gedurende korte momenten.


Beleggen en risico’s


Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een risico loopt. Hierbij laten we tal van risicovollere beleggingsinstrumenten nog buiten beschouwing, omdat je daar echt ervaring voor moet hebben. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen deskundige beleggers ook risico’s van andere producten redelijk in kunnen schatten. Altijd bestaat de kans dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Echter, al je vermogen verliezen kan alleen als een fonds verdwijnt omdat een bedrijf dichtgaat. Zoiets zie je doorgaans wel aankomen en dan zijn de risico’s nog redelijk in te kapselen. Toch luidt ons advies om alleen je geld te investeren dat je op korte termijn niet nodig denkt te hebben en nooit roekeloos een besluit te nemen.


Kun je zelf beleggen?


Misschien is het zo dat je twijfelt over zelf gaan beginnen met beleggen of je geld door een andere partij te laten beleggen. We willen daar eerlijk over zijn, net als vrijwel alle beleggingsdeskundigen en veel particuliere beleggers. Wil je geld verdienen aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in een of ander fonds te stoppen van een vermogensbeheerder. Het meeste geld blijft achter bij de bank en vermogensbeheerders rekenen vaak hoge commissies, waardoor er dus maar weinig bij jou komt. Beleg lekker zelf je geld en neem alle tijd om dit onder de knie te krijgen. Beleg eens 100 euro en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Daarmee ben je baas over de fondsen die je koopt en hoef je je winst niet te delen.Comments


bottom of page